Τι πρέπει να προσέξετε πριν την εγκατάσταση κλιματιστικού

Η εγκατάσταση κλιματιστικού θεωρείται εύκολη και μικρής κλίμακας επέμβαση σε μια κατοικία. Τι συμβαίνει όμως σε μια πολυκατοικία, όπου υπάρχουν και άλλοι ένοικοι;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η επέμβαση στην όψη του κτιρίου δημιουργεί προβλήματα και διαμάχες. Ενώ δεν είναι μόνο θέμα έγκρισης των υπόλοιπων ενοίκων.

Η σωστή προσέγγιση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα είτε κατά τη διάρκεια είτε μεταγενέστερα, είναι να εκδοθεί άδεια εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας η οποία έχει ισχύ για 6 μήνες. Απαραίτητες είναι οι φωτογραφίες όψης μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την έκδοση αδείας και την περιγραφή των εργασιών. Η άδεια βέβαια περνάει και από ΕΠΑΕ εώ απαραίτητη είναι η υπογραφή μηχανικού για τα σχέδια που θα φαίνεται το σημείο εγκατάστασης της μονάδας. Κατόπιν έγκρισης, θα γνωρίζετε ότι η τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει σε μικρότερο ύψος από το 3 μέτρα από το πεζοδρόμιο.

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού είναι σε περιπτώσεις που χώρος υπάρχει μόνο σε κοινόχρηστους χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η συνέλευση όλων των ιδιοκτητών.

Γιατί είναι σημαντικό να προτιμήσετε έκδοση αδείας; Ακόμα και αν έχουν όλοι οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας τοποθετήσει δίχως άδεια μονάδες κλιματισμού, θα συναντήσετε πολλές περιπτώσεις που θα βρεθεί καταγγελία στην πολεοδομία για ένα ή περισσότερα διαμερίσματα. Άλλες φορές μπορεί να είναι απλά πρωτοβουλία της πολεοδομίας, αλλά είναι καλό να αποφευχθεί. Ακόμα και να έχετε ήδη εγκαταστήσει κλιματιστικό, μπορείτε να βγάλετε εκ των υστέρων άδεια, πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο, αλλά αυτό μπορεί να σας σώσει από μεγαλύτερους μπελάδες μελλοντικά.

εγκατάσταση κλιματιστικού, κλιματιστικό πολυκατοικιας, κοινόχρηστοι χώροι, όψη πολυκατοικίας, πολυκατοικία, πολυκατοικίες

Σχόλια (3)

  • Δενεχει σημασια

    Δλδη συγγνώμη.. Ο γείτονας που ήρθε κ εγκατέστησε κλιματιστικό στον ακάλυπτο στα 4 μέτρα απ το παράθυρο μου κ το χει ανοιχτό μεσημέρι κ όλο το βράδυ κ δεν μ αφήνει να κλείσω μάτι.. (υπάρχει χώρος στην πρόσοψη του διαμερίσματος του αλλά προτίμησε τον ακάλυπτο για να μην ενοχλείτε ο ίδιος απ τον θόρυβο του κλιματιστικό του) εγώ θα πρέπει να το υποστώ? Δεν μπορώ να κάνω κάτι?

  • Αν πρόκειται για ηχορύπανση όντως μπορείτε να απευθυνθείτε σε αρμόδια αρχή. Διαφορετικά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι πέραν του διαλόγου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πολυκατοικίες

Στο polikatikies.gr θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση πολυκατοικιών, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τα έξοδα και τους κανονισμούς πολυκατοικιών.