Ανακαίνιση διαμερίσματος – Τι άδεια απαιτείται!

Περίπλοκα έχουν γίνει πλέον τα κριτήρια έκδοσης αδείας ακόμα και για μια ανακαίνιση μικρής κλίμακας σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, οπότε καλό είναι να διευκρινίσουμε για ποιες εργασίες χρειάζεται άδεια και για ποιες όχι.

Χωρίς άδεια, αλλά με σεβασμό στα ωράρια κοινής ησυχίας, μπορείτε να κάνετε έγγραφη ενημέρωση στις Υπηρεσίες Δόμησης μέσω του αστυνομικού τμήματος της περιοχής σας 48 ώρες πριν την έναρξη των εργασιών για:
1. να κάνετε μικροεπισκευές εσωτερικά χωρίς να επηρεάζεται η φέρουσα κατασκευή και την όψη του κτιρίου.
2. Να αλλάξετε ή να επισκευάσετε τα δάπεδα της κατοικίας σας.
3. Αν μένετε σε μονοκατοικία, να συντηρήσετε ή να επισκευάσετε τις στέγες σας.
4. Να τοποθετήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς βέβαια να τοποθετείται σε κομβικό σημείο είτε στατικά είτε σε εξόδους κλιμακοστασίου και χωρίς να υπερβαίνει το ύψος που ο νόμος ορίζει.
5. Να βάψετε το διαμέρισμα σας, εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς να επεμβαίνετε στην αλλαγή της συνολικής όψης του κτιρίου.
6. Να αλλάξετε τα κάγκελα του μπαλκονιού σας, ακολουθώντας το ύφος και τα χρώματα της όψης.
7. Να συντηρήσετε ή να επισκευάσετε τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά χωρίς μεταφορά βέβαια.
8. Να αλλάξετε τα κουφώματα σας διατηρώντας τις υπάρχουσες διαστάσεις με προϋπόθεση το χρώμα να ακολουθεί την όψη του κτιρίου.
9. Να φυτέψετε το δώμα της πολυκατοικίας σεβόμενοι τη στατική μελέτη του κτιρίου και κατόπιν έγκρισης της διαχείρισης της πολυκατοικίας.
10. Να τοποθετήσετε θερμομόνωση στις όψεις του διαμερίσματος, χωρίς να αλλοιώνεται η όψη και πάντα με την υποβολή πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Απαιτείται άδεια, είτε μικρής κλίμακας είτε κανονική όταν:
1. γίνεται τροποποίηση ή μεταφορά υδραυλικών εγκαταστάσεων
2. γίνεται τροποποίηση και μεταφορά ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και αλλαγή πίνακα
3. αλλαγή διαρρύθμισης εσωτερικού χώρου, με γκρεμίσματα και χτισίματα τοίχων.
4. τοποθέτηση κλιματιστικού ή άλλων σωμάτων. (μικρής κλίμακας)
5. τοποθέτηση τέντας (μικρής κλίμακας)

Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, εγκεκριμένο αντίγραφο της κάτοψης του διαμερίσματος, νέα σχέδια κάτοψης με τεχνική έκθεση.

Όποια άδεια και αν χρειάζεστε, πρέπει να γίνει έναρξη εργασιών στο ΙΚΑ, δημοτική άδεια για κάδο, και εννοείται λάβετε υπόψη την αμοιβή μηχανικού για τη μελέτη. Η άδεια ξεκινάει από 800€ μικρής κλίμακας και μπορεί να ξεπεράσει τις 2.000€. Οι διατάξεις αλλάζουν διαρκώς και δυστυχώς μπορεί μια άδεια μικρής κλίμακας ή απλές αλλαγές και συντηρήσεις να χρειάζονται επιπλέον εγκρίσεις.

άδεια ανακαινισης διαμερίσματος, ανακαίνιση διαμερίσματος, διαμέρισμα, δικαιολογητικά ανακαίνισης, πολυκατοικία, πολυκατοικίες

Σχόλια (2)

  • Αιώνα Χριστινα

    Έχει δικαίωμα κάποιος να γκρεμισει τα πάντα σε ένα διαμέρισμα και να το κάνει από την αρχή μόνος του;Έχω πρόβλημα με τον από πάνω μου που η ανακαίνιση έχει κρατησει πάνω από χρόνο. και δεν τελειώνει.
    Αμφιβάλω αν υπάρχει άδεια ανακοίνωσης.
    Έχω μονίμως θόρυβο μέσα στο σπίτι μου και μια μόνιμη βρώμα παντού.

  • Καλησπέρα σας, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος έχει δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε ανακαίνιση στο χώρο του χωρίς να αλλάξει τις προσόψεις φυσικά, αρκεί να έχει την απαραίτητη άδεια μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Δυστυχώς για την φασαρία μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας μπορείτε να κάνετε παρατήρηση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πολυκατοικίες

Στο polikatikies.gr θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση πολυκατοικιών, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τα έξοδα και τους κανονισμούς πολυκατοικιών.