Χρήση ακάλυπτου χώρου πολυκατοικίας

Στον ακάλυπτο χώρο μιας πολυκατοικίας δεν έχει κανένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος ή διαμερισμάτων δικαίωμα να κτίσει, ακόμη και αν έχει την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή μέρους του ακάλυπτου χώρου.

Καθένας από τους συνιδιοκτήτες δικαιούται να κάνει απόλυτη χρήση των κοινών χώρων και να προβαίνει στην επισκευή και στην ανακαίνιση ανανέωση τους, υπό τον όρο να μη βλάπτει τα δικαιώματα των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.

Οι συνιδιοκτήτες μπορούν με συμβολαιογραφική πράξη, να ρυθμίσουν τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, όπως επιθυμούν. Στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης δεν αποκλείεται η επιφύλαξη της χρήσεως κοινόχρηστου χώρου αποκλειστικώς υπέρ κάποιου ή κάποιων από αυτούς.

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει την αποκλειστική χρήση συγκεκριμένων τμημάτων ή ολόκληρου του ακάλυπτου χώρου, απαγορεύεται το κτίσιμο διότι το ότι έχει το δικαίωμα χρήσης δεν του παρέχει συγχρόνως και το δικαίωμα κτισίματος. Δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται τελείως ο φυσικός προορισμός του ακάλυπτου χώρου που είναι ο φωτισμός και ο αερισμός και παράλληλα παραβιάζεται ο κανονισμός ως προς τη φύση του χώρου αυτού που πρέπει να παραμείνει ακάλυπτος και ελεύθερος.

ακάλυπτος χώρος πολυκατοικίας, διαμέρισμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος, πολυκατοικία, πολυκατοικίες, συμβολαιογραφική πράξη, χρήση ακάλυπτου χώρου

Σχόλια (12)

 • Σε κοινόχρηστο χώρο (ακαλυπτος) έχτισε βεράντα πέρασε πλακάκια και ίσχυριζεται ότι του ανήκει πως μπορώ να αντιμετωπίσω το θέμα

 • Ιωάννης Νικολακοπουλος

  Επιτρέπεται νά είναι κλειδωμένος ό ακάλυπτο ς χώρος καί νά μήν έχουν κλειδιά ή ενοικι . καί επίσης ή ταράτσα

 • Μένω σε υπόγειο και έχει ακάλυπτο χώρο μόλις το αγόρασα και δικαιομα στον ακάλυπτο χώρο του υπουργείου έχουν μόνο όσοι μένουν κάτω το λέει και στους κανόνες της πολυκατοικίας αλλά και η άλλη από τούς άλλους ορόφους θέλουν να μπουν έχουν δικαίωμα η όχι με βάση το κανονισμό τής πολυκατοικίας που λέει οτι αποκλειστική χρήση στον ακάλυπτο χώρο έχουν ο υπόγειο 1,2,3 γτ τρια διαμερίσματα είμαστε κάτω καί μόνο εμείς λέει ότι έχουμε δικαίωμα.

 • Στις διπλανες πολυκατοικιες εχουν κτιστει οι ακαλυπτοι χωροι,με αποτελεσμα να παραβιαζονται οι συνθηκες υγιεινης και ασφαλειας.Ποια ειναι η αρμοδια υπηρεσια?

 • Επιτρεπετε να βαλω καγκελα στον ακαλυπτο που κανει βολτες ο σκυλοςμου

 • Κεχαγιάς Θεόδωρος

  Σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας παρκάρουμε τα αυτοκίνητα. Είμαστε 8 διαμερίσματα και 2 καταστήματα. Συμφωνούμε όλοι εκτός από το 1 κατάστημα που έβγαλε απόφαση δικαστηρίου ότι δεν μπορούμε να παρκάρουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε.?

 • ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ 6 ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ.Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ 6 ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΝ ΞΕΝΟΙ.ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΑΚΥΡΩΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ.ΕΓΩ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΧΑΡΑΣ.

 • Ακολουθείτε τον κανονισμό της πολυκατοικίας ότι η χρήση είναι αποκλειστική, διαφορετικά μόνο αν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου μπορεί να γίνει χρήση και από άλλα διαμερίσματα.

 • Δυστυχώς αν δεν μπορεί ο ένοικος να συνεργαστεί μέσω της άμεσης επικοινωνίας η λύση πιθανό να είναι μόνο η καταγγελία.

 • Η ταράτσα είναι καλό να παραμένει κλειδωμένη για λόγους ασφαλείας. Από εκεί και πέρα εφόσον έχει ο διαχειριστής κλειδιά, μπορείτε να ζητήσετε για συγκεκριμένη χρήση και αν κρίνει ότι είναι ασφαλές και νόμιμο να σας δώσει κλειδιά. Για συντήρηση ηλιακού επικοινωνείτε μια φορά το χρόνο με τον διαχειριστή και δεν είναι απαραίτητη η χρήση δικών σας κλειδιών. Για τον ακάλυπτο, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα αν γίνεται οποιαδήποτε χρήση από κάποιον ένοικο.

 • Κανονικά όχι, εκτός αν συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας και αυτό με κάγκελα τα οποία θα μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν αν χρειαστεί.

 • Πρώτη και κυριότερη η πολεοδομία. Αν μιλάμε για κακές συνθήκες υγιεινής μπορείτε να απευθυνθείτε και στο υγειονομικό.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πολυκατοικίες

Στο polikatikies.gr θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση πολυκατοικιών, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τα έξοδα και τους κανονισμούς πολυκατοικιών.