Πόσο έχει μειωθεί η αξία των ακινήτων;

Πόσο πραγματικά έχει μειωθεί η αξία των διαμερισμάτων και συνολικά των ακινήτων;

Από το 2008 όπου και ξεκίνησε η περιπέτεια του Ελληνικού χρέους με τα γνωστά σε όλους μας μνημόνια, οδήγησαν στην κατακόρυφη μείωση της αξίας των ακινήτων συνολικά. Οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν και συντελούν ακόμη στην μείωση των τιμών είναι η αυξημένη φορολογία στην ακίνητη περιουσία, η μείωση της κατανάλωσης, η έλλειψη ρευστότητας, η αυξημένη ανεργία και η δραματική μείωση νέων στεγαστικών δανείων. Επίσης το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα και η αβεβαιότητα στην πολιτική σκηνή αποτελούν παράγοντες που εμποδίζουν ουσιαστικά την αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης.

Περισσότερο αναλυτικά από το 2008 έως το τελευταίο 3μήνο του 2014 οι τιμές των ακινήτων και κατ επέκταση των διαμερισμάτων γνώρισαν μείωση κατά 38,1% µε βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τις τράπεζες. Ενδεικτικά στην Αττική η μείωση της αξίας αγγίζει το 40,4% και στην Θεσσαλονίκη το 42,4%. Ακόμα και το 2014 η μείωση των τιμών συνεχίστηκε, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με τα περασμένα έτη.

Η μείωση δε αυτή αφορά στο σύνολο των ακινήτων είτε πρόκειται για διαμερίσματα πολυκατοικιών, είτε μονοκατοικίες, είτε τέλος για επαγγελματικούς χώρους. Οι πτωτικές τάσεις στην αξία των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2015. Ένας παράγοντας που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει μια σχετική σταθεροποίηση είναι η οριστική ρύθμιση των επισφαλών στεγαστικών δανείων.

ακίνητα, ακίνητο, αξία ακινήτου, αξία ακινήτων, διαμέρισμα, διαμερίσματα, πολυκατοικία, πολυκατοικίες

Πολυκατοικίες

Στο polikatikies.gr θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση πολυκατοικιών, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τα έξοδα και τους κανονισμούς πολυκατοικιών.