Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε πολυκατοικία

Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε διαφωνίες σε σχέση με την εγκατάσταση και χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα σε πολυκατοικία. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι όχι σχετικά με το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα σε πολυκατοικία.  Παρακάτω λοιπόν σας παραθέτουμε τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε πριν την εγκατάσταση. 

Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, επιτρέπεται στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας (ακόμα και σε κοινόχρηστη ταράτσα), αν και εφόσον δεν αναφέρεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας ότι η εγκατάσταση απαγορεύεται. Εννοείται ότι η χρήση των κοινόχρηστων χώρων είναι δικαίωμα κάθε συνιδιοκτήτη με την προϋπόθεση ότι η χρήση δε μειώνει την ασφάλεια του κτιρίου και δεν βλάπτει τα δικαιώματα των λοιπών συνιδιοκτητών στο καταμερισμό των τετραγωνικών που αντιστοιχούν σε κάθε ιδιοκτήτη.

Η ασφαλής εγκατάσταση προϋποθέτει έλεγχο στατικής επάρκειας, σωστή στερέωση στο δάπεδο της ταράτσας και να μη προσβάλει την αισθητική. Ο νόμος αυτός ισχύει και επιτρέπεται για οικοδομήματα εντός και εκτός σχεδίου πόλης, με δικαίωμα εγκατάστασης έως 1,50μ. πάνω από το μέγιστο ύψος της περιοχής χωρίς οικοδομική άδεια.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες εντάσσονται στο πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής και συμπεριλαμβάνονται στην ενεργειακή μελέτη των κτιρίων. Σκοπός είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο τους θερινούς όσο τους χειμερινούς μήνες, με μείωση έκλυσης καυσαερίων και δαπάνης των ενεργειακών πόρων.

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, δεν επιτρέπεται πάνω σε εξόδους κλιμακοστασίου, σε διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς καθώς αλλοιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα, εκτός αν μπορεί να εγκριθεί κάτω από ειδικούς όρους κατόπιν αίτησης.

Όταν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες έχουν ληφθεί υπόψη και πληρούνται, η άρνηση των συνιδιοκτητών για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, θεωρείται καταχρηστική και παράνομη.

ακίνητα, ακίνητο, ένοικοι πολυκατοικίας, εξοικονόμηση ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, ηλιακός θερμοσίφωνας εγκατάσταση, κανονισμός πολυκατοικίας, κοινόχρηστη ταράτσα, κοινόχρηστοι χώροι, πολυκατοικία, πολυκατοικίες

Σχόλια (17)

 • ΄Καλησπέρα. Διαπίστωσα πρόσφατα ότι έγινε εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στην κοινόχρηστη ταράτσα της πολυκατοικίας που διαμένω στην Αγ. Παρασκευή. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν είναι νόμιμο το ότι οι 4 (οι 2 εκ των οποίων διπλοί) από τους 6 ηλιακούς που έχουν εγκατασταθεί συνολικά στην ταράτσα είναι πάνω από το δικό μου διαμέρισμα 88 τ.μ. συνολικά. Και εάν μελλοντικά παρουσιαστεί υγρασία στο ταβάνι μου (όπως στο παρελθόν) τι μπορώ να κάνω γιατί μπορεί να οφείλεται στην διάτρηση του μπετόν… Ευχαριστώ, ΧΓ

 • Παρακαλω υπαρχει σχετικη νομοθεσια με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σχετικα με τον ηλιακό;
  Εχει το δικαιβμα ο διαχειριστης να σου απαγορευσει την εγκατασταση ηλιακου, οταν ο ιδιος κανει χρηση;
  Υπάρχει αντιστοιχη νομοθεσία η σχετικες αποφασεις δικαστηριων ή διαιτητικών οργανων
  Πως μπορω να δισκδικησω τα νομιμα δικαιωματά μου
  Μπορείτε να με βοηθήσετε
  Ευχαριστώ

 • Στο καταστατικό Αναφέρει ότι στο δώμα_ταρατσα απαγορεύεται η τοποθέτηση αντικειμένων. Δε λει κάπου όμως ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακού. Με τις άνω προϋποθέσεις μπορώ να τον τοποθετήσω ?

 • Καλησπέρα έχω τοποθέτηση ηλιακό στην ταράτσα της πολυκατοικιας πάνω από το πλησταργιο εδώ και είκοσι χρόνια .Και τώρα ο δαχειρηστης μου ζήτησε να τον κατεβάσω από εκεί και να τον τοποθετήσω στην πλάκα της ταράτσας που είναι και οι άλλοι. Πια είναι η γνώμη σας μετά από τώρα χρόνια που είναι εκεί; Αυτός ισχυρίζεται για θέμα ασφάλειας.

 • Δεβράνης Γεώργιος

  Έχω αγοράει ένα διαμέρισμα με πατάρι και κεραμοσκεπή πάνω απο αυτό. Θέλω να τοποθετήσω έναν φεγγίτη για να έχω ημερήσιο φως στο πατάρι αλλά ακριβώς απο πάνω υπάρχει Ηλιακός θερμοσίφωνας ενός άλλου ιδιοκτήστη στην οικοδομή. Τον παρακάλεσα να τον μεταφέρει στην κεραμοσκεπή πάνω απο το δικό του διαμέρισμα αλλά αρνήθηκε. Μου είπε ότι μου δίνει την άδεια να τον βγάλω και να τον μετατοπήσω λίγο πιο πέρα σε χώρο που θα μου υποδείξει αυτός με δικό μου υδραυλικό και έξοδα. Του απάντησα ότι είναι δική του υποχρέωση να μεταφέρει τον Ηλ. Θερ. και τον κάλεσα να δεί ότι δεν έχω άλλη επιλογή θέσης. Του είπα ότι εάν βάλω δικό μου υδραυλικό τότε αυτό που θα κάνει είναι να βγάλει τον Ηλ. Θερ. του πάνω απο τα κεραμύδια του διαμερίσματός μου και να τον αφείσει σε κάποιο ασφαλές χώρο όπου με δικό του υδραυλικό θα πρέπει να τον μεταφέρει στην κεραμοσκεπή πάνω απο το διαμέρισμά του και πάλι δεν δέχτηκε. Εγώ τι θα πρέπει να κάνω για να τοποθετήσω τον φεγγίτη; Ο νόμος με καλύπτει; Γιατί να μην μπορώ να τοποθετήσω φεγγίτη στακεραμίδια πάνω απο το πατάρι μου επειδή αυτός δεν θέλει να αναλάβει το κόστος μεταφοράς του Η.Θ του στην πλευρά των κεραμιδιών που είναι το δικό του διαμέρισμα;
  Σας παρακαλώ εάν μπορείτε δώστε μου μια νομική συμβουλή τι ισχύει και τι μπορώ να κάνω;

  Με εκτίμηση

 • Εγώ Που θέλω να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα και δεν υπογράφουν οι άλλοι είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω μποιλερ δεν εχω το δικαίωμα να βάλω

 • Χατζης νικος

  Καλημέρα σας . παρακαλώ πολύ αν υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει η απαγορεύει την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα στην απόληξη του κλιμακοστασίου να μου αποσταλούν τα σχετικά άρθρα σχετικοί νόμοι . είμαι διαχωριστής στην πολυκατοικία μου και κάποιος επιθυμεί και επιμένει να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα στην απόληξη του κλιμακοστασίου .
  Ευχαριστώ.

 • Γειά σας έχω το την εξής ερώτηση και πρόβλημα και δεν ξέρω σέ ποιόν να απευθυνθώ ή πολυκατοικία μας έχει τρεις ορόφους και εγώ μένω στον τρίτο δεν υπάρχει ταράτσα αλλά υπάρχει σκεπή και ή οποία είναι παλιά όι γείτονες μου αποφάσισαν να βάλουν δύο ηλιακά επάνω στην σκεπή και τώρα θέλω να ρωτήσω κατά πόσο επιτρέπεται ή όχι να τοποθετεί ηλιακά επάνω σέ μία παλιά σκεπή ή οποία Με το παραμικρό εάν ακουμπήσεις σε ένα κεραμίδι σπάει. Ευχαριστώ .

 • Ακόμα και αν έχει τρυπηθει το πλαϊνό μέρος της πολυκατοικίας για να περαστουν οι σωληνώσεις του ηλιακού θερμοσίφωνα,δεν υπάρχει πρόβλημα;Δεν είναι παράνομο αυτό;

 • Χαίρετε. Πρόσφατα τοποθέτησα ηλιακό θερμοσίφωνα. ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί κάποιος να τοποθετήσει δορυφορικό πιάτο μπροστά του;

 • Δεν γνωρίζουμε τι γράφει στο συμβόλαιο σχετικά με την κεραμοσκεπή αλλά και την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα από άλλο διαμέρισμα πάνω από το δικό σας. Σε κάθε περίπτωση η λογική προστάζει ότι ο ιδιοκτήτης του θερμοσίφωνα είναι υποχρεωμένος να τον μεταφέρει.

 • Θεωρητικά ναι, πρακτικά όχι. Ναι αν υπάρχει ο χώρος, όχι αν με αυτό τον τρόπο μειώνει την απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα σε συγκεκριμένα τετραγωνικά στην ταράτσα και για λόγους στατικότητας σε συγκεκριμένες αποστάσεις. Επικαλεστείτε αυτό.

 • Δεδομένου ότι αυστηροποιούνται οι νόμοι και είναι πιο ξεκάθαροι, είναι καλό να γίνει η μεταφορά μαζί με τους υπόλοιπους ηλιακούς για λόγους ασφαλείας.

 • Μόνο αν έχει γίνει μελέτη από μηχανικό επιτρέπεται να τοποθετηθεί το βάρος αυτό πάνω από συγκεκριμένα τετραγωνικά. Αν για οποιοδήποτε λόγο εμφανιστεί υγρασία ή έχετε κάποια ανασφάλεια σχετικά, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή και ενημερώστε ότι θα απευθυνθείτε σε μηχανικό για να κρίνει αν η τοποθέτηση έχει γίνει αυθαίρετα ή παράνομα.

 • Διαβάστε το καταστατικό της πολυκατοικίας. Σε ένα χώρο όπου ήδη υπάρχει εγκαταστημένος ηλιακός είναι αδύνατο να απαγορεύεται άλλη εγκατάσταση εκτός αν έχει αλλάξει το καταστατικό. Καλέστε συμβούλιο με τους ενοίκους ή ανακοινώστε ότι με την συγκατάθεση μηχανικού θα τοποθετήσετε νομίμως ηλιακό θερμοσίφωνα

 • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το διαχειριστή της πολυκατοικίας και να μάθετε επίσης αν υπάρχουν άλλοι ηλιακοί στην ταράτσα όπως επίσης και αν απαγορεύεται λόγω φόβου για την πλάκα.

 • Αν χρήζει συντήρησης η κεραμοσκεπή καλό είναι να απομακρυνθούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Την απάντηση μπορεί να δώσει μηχανικός, ενώ μπορεί να ζητηθεί συντήρηση με κοινά έξοδα από τα διαμερίσματα που βρίσκονται από κάτω και συνεπώς τους κατόχους των ηλιακών.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πολυκατοικίες

Στο polikatikies.gr θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την διαχείριση πολυκατοικιών, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τα έξοδα και τους κανονισμούς πολυκατοικιών.