Skip to main content

Προσδιορισμός Αντικειμενικής αξίας Ακινήτου

Πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κατανοήσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στο προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου. Η κρίση και η έλλειψη ζήτησης, έρχεται πλέον σε αντίθεση με τις αντικειμενικές αξίες τις οποίες υπολογίζει το κράτος. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου σας.

Ξεκινάμε βέβαια από το βασικό κανόνα, ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου σας, ορίζεται από το κράτος και όχι από τις συνθήκες προσφοράς – ζήτησης οι οποίες επικρατούν. Ακολουθεί βέβαια ο σημαντικός παράγοντας, αν το ακίνητο σας βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλης. Κατόπιν της δήλωσης αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως, σημαντική είναι η περιοχή στην οποία έχετε το ακίνητο. Σε ποιο νομό και δήμο, ενώ τα μέτρα πρόσοψης και το ενδεχόμενο γωνιακού διαμερίσματος – μονοκατοικίας είναι μεγάλο ατού αύξησης της αντικειμενικής αξίας. Τα τετραγωνικά του χώρου σας και ο όροφος αν πρόκειται για ακίνητο είναι τα πρώτα που λαμβάνουμε υπόψη.

Δευτερεύοντα ρόλο στην αντικειμενική αξία η παλαιότητα, αν είναι ημιτελές, το πάχος των εξωτερικών τοίχων και πλέον η ενεργειακή κλάση.

Υπάρχουν πλέον αρκετά site που σας ενημερώνουν χονδρικά για την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε αν είναι ενημερωμένα πρόσφατα ώστε να μην παραπληροφορηθείτε. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας γιατί:
1. αλλάζει η φορολογία των ακινήτων διαρκώς
2. μελλοντικά θα θελήσετε να μεταβιβάσετε το ακίνητο σας
3. οι έκτακτες φορολογίες ακινήτων πολλές φορές έρχονται με λάθος αντικειμενικές αξίες. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνετε περισσότερα χρήματα για πολλά έτη και η διαδικασία να επιστραφούν τα χρήματα από το κράτος είναι περίπλοκη έως αδύνατη.
4. παίζουν σημαντικό ρόλο ειδικά για την πρώτη κατοικία όταν έχετε δικαίωμα σε επιδόματα ή απαλλαγές.

ακίνητα, ακίνητο, αξία ακινήτου, αξία ακινήτων, διαμέρισμα, διαμερίσματα, πολυκατοικία, πολυκατοικίες